sreda, 5. november 2014

Risanka Nodi


Risanke Nodi so serija novejših risank, ki se je začela predvajati leta 2001. Glavni junak je fantek/igrača Nodi, ki rad vsakomur priskoči na pomoč in se mu ne zdi odveč žrtvovati, ko se kdo znajde v stiski.
Glavni vrednoti sta mu poštenost in pravičnost. Živi v Mestu igrač. Ni mu mogoče določiti starosti, po eni strani je še otrok, podrugi strani pa že vozi avto in opravlja različna dela in zato že zasluži nekaj denarja. Živi sam v svoji hiši,družbo pa mu pogosto dela kužek Bučko. Risanka Nodi je v očeh otrok stara toliko kot oni, je njihov vzornik, občudujejo ga tudi, ker vozi avto in živi v hišici, ki spominja na tisto iz kock. Otroci bi radi imeli takegakužka, kot ga ima Nodi.
Ker ima Nodi svoj denar, ga porabi za koristne in lepe stvari. Ima veliko prijateljev, ki jim z darili polepša življenje. Kot odrasle osebe nastopajo v risanki mehanik, policist in škrat, ki velikokrat poučuje Nodija in prenaša svoje izkušnje nanj. Kot v vsaki risanki, tudi tukaj povzročata težave porednaškrata Din in Don, ki ju policist, gospod Pisk včasih, ko so prekrški prehudi, vtakne v zapor.
Nodi je risanka o igračah, ki imajo tu glavno vlogo in je nežna, skoraj brez nasilja,tu in tam nastopi kakšna potegavščina, ki pane pusti trajnih posledic. Zelo majhni otroci jo obožujejo, sajniso zahtevne in z nakupom te risanke boste naredili veliko veselje otroku, ki je star komaj dve leti. Včasih je v teh risankah tudi kaj poučnega, a za majhne otroke je pomembno, davrisanki nastopajo igrače, ki jih imajo tudi sami invideno prenašajo v svojo sobo na svoje igrače in ravnajoznjimi tako, kot so videli. Za otroka so pomembni tudi odrasli liki, ki jih povezujejo s svojimi starši ali pa z občudovanimi poklici, ki si jih bodo morda pozneje sami izbrali za svoj poklic. Osvojijo posamezne pojme, ki nastopajo v risanki. Posebno pomemben jim je zapor, kjer se znajdejo tisti, ki ušpičijo kaj negativnega in neprimernega.
Če želite razveseliti vašega malčka s čim izvirnim, mu podarite risanko o Nodiju. Navdušen bo in želel si bo še in še njegovih zgodb, ki jih bo požiral zočmi in videno prenašal na njegovo zgodnje življenje, kije zanj še neodkrito in predstavlja veliko uganko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar