četrtek, 23. oktober 2014

Družabne igre – način družbene interakcije


Družabne igre so primerne za otroke in odrasle in so eden izmed zabavnejših načinov družbene interakcije. Spodbujajo naš spomin, domišljijo, kreativnost, iznajdljivost in naše spretnosti ter nam hkrati zagotavljajo kvalitetno preživljanje prostega časa v družbi prijateljev in znancev, pa tudi v družinskem krogu.



Zaradi vse večjega števila zvrsti iger in ker igre, ki so namenjene otrokom, igrajo tudi odrasli in obratno, je slednje težko smiselno razporediti. Na splošno pa velja, da med klasične družabne igre uvrščamo igre s kartami in igre na igralnih ploščah, ki so še vedno ene najpriljubljenejših iger vseh časov. Tem sledijo igre prevzemanja vlog, pantomima, karaoke in druge. S tehnološkim napredkom postajajo vse bolj popularne tudi igre za več igralcev za igranje na spletu.

Družabne igre so zagotovo področje, za katerega posebej velja pregovor: „Kolikor ljudi, toliko čudi.“ Verjetno ste že doživeli, da se je nekdo pri igranju iste igre „na smrt zabaval“, spet drugi pa „na smrt dolgočasil“. Zato je dobro pri izboru igre, za katero verjamete, da bo tista prava, ki bo popestrila vaš večer, upoštevati nekaj splošnih smernic.

Igre, pri katerih je treba govoriti, pripovedovadati, peti ali risati, bodo všeč predvsem ljudem, ki so na splošno radi aktivni in veseli in jih ne moti, če občasno zgrešijo noto, priložnostno povejo kakšno neumnost ali namesto ovce narišejo puhasti oblak. Pri klasičnih igrah, pri katerih je cilj, da vsakdo sodeluje, kot so na primer spominske igre in kvizi, in ni pomembno, kako so igralci razvrščeni v prostoru, bodo ustrezale predvsem ljudem, ki uživajo v miselnih izzivih in radi odgovarjajo na zavita vprašanja. Zagotovo pa ne boste zgrešili, če boste za začetek izbrali staro in že večkrat preskušeno igro na igralni plošči, kot je na primer človek ne jezi se!

Če morda še vedno nimate ideje, katero igro bi dejansko izbrali, poskusite s katero izmed že preskušenih, kot so: šepetanje v krogu, olimpijada v hitrem govorjenju, kviz višje stopnje, monopoli, enka, activity, pictionary, tombola, domine, navadne igralne karte, spomin ali mikado.


Seveda pa je nesporno, da je v vse igre, če so ti te všeč ali ne, vendar želiš biti zmagovalec, potrebno vložiti vsaj ščepec tekmovalnosti in truda.

Poglejte si članek o tem katere so tiste igrače, ki so primerne za velike in male.

Ni komentarjev:

Objavite komentar