petek, 27. december 2013

Kakovostne otroške igrače

Že od prve igrače naprej se otrok ob igračah ne le zabava, temveč se tudi uči. Uči se o barvah, velikosti, skladnosti oblik, različnih materialih. In kakovostne igrače otroku vse to omogočajo.

Vse več staršev prisega na nakup lesenih igrač, saj so navadno bolj vzdržljive, hkrati pa so tudi bolj zdrave za vsakdanjo uporabo. Ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da otroci gledajo z usti, torej je resnično pomembno, da so igrače otroškem zdravju prijazne.

Zagotovo vsi poznamo sortirne škatle, pri katerih se otroci hkrati soočajo z učenjem barv in oblik. Pri uporabi takšnih igrač otrok razvija fino motoriko in krepi koordinacijo med očmi in rokami. Tudi na skladovnice ne smemo pozabiti. Skladovnice spodbujajo otrokovo ustvarjalnost, saj lahko kose skladovnice zlaga čisto po svoje, hkrati pa se bo učil tudi o višini, globini, velikosti različnih kosov ter zaporedju zlaganja le – teh v kolikor bo želel skladovnico sestaviti pravilno. Za urjenje finih motoričnih sposobnosti je odlična igrača tudi vstsavljanka. Pri teh otroci z glavne plošče odstranijo različne like in jih potem vstavljajo nazaj pa pravo mesto. Tudi pri tej igrači se bodo naučili prepoznavati oblike ter barve.


Primerna igrača za učenje o vzrokih in posledicah otrokovih dejanj je živobarvno tolkalo. Ne le, da se bo naučil, da se ob njegovem udarcu (ki ga mora spretno nameriti na vložek) »nekaj« zgodi, krepil bo tudi koordinacijo oči-roke.

Opisanih je le nekaj najbolj poučnih igrač za najmlajše. Ne le, da se otrok ob uporabi takšnih igrač zabava in se jih ne naveliča, kot že povedano krepi svojo domišljijo, poglablja in osvaja novo znanje ter kar je najbolje: ne naveliča se jih tako hitro kot igrač, ki mu ne postavljajo popolnoma nobenega intelektualnega izziva. Že res, da bo  tudi te igrače otrok slej ko prej prerastel, vendar se je potrebno zavedati, da so igrače tako kvalitetne, da bodo zdržale še kakšnega otroka. Če jih bomo previdno shranili – tudi vnuka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar